Vesak dag feest van de Boedhisten uitleg

Boeddhisten in heel Indonesië vieren de Tri Suci Vesak Dag die op donderdag (23/5/2024) valt, met grote plechtigheid en geluk. Deze viering is een heilig moment voor boeddhisten.

Vesak is een viering van drie belangrijke gebeurtenissen in het leven van Gautama Boeddha, namelijk de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha. 

Het Vesak feest wordt gevierd wanneer het volle maan is, meestal elk jaar in mei. Het volgende is de geschiedenis en betekenis van de Vesak viering. Vesak dag is een festival dat door boeddhisten over de hele wereld wordt gevierd ter herdenking van een groot leraar genaamd Gautama Boeddha. Hij werd geboren als een spirituele leraar uit de noordoostelijke regio van India, die geloofde dat luxe en rijkdom geen waar geluk garanderen. 

Siddhartha Gautama bereikte verlichting onder de Bodhiboom in Bodh Gaya, dat nu een heilige plaats is voor boeddhisten in India. Tijdens zijn reis leidde hij een dakloos leven en studeerde hij ongeveer zes jaar meditatie. Tijdens deze reis beoefende Boeddha een ascetisch leven, dat wil zeggen leven zonder wereldse geneugten om spirituele voordelen te bereiken. Nadat hij de volmaakte verlichting had bereikt, onderwees Gautama Boeddha het pad naar vrijheid van onwetendheid, het overwinnen van lust en bevrijding van lijden.

In 1950 hield Sri Lanka de eerste conferentie over de World Fellowship of Boeddhisten, waarbij Vesak werd opgericht als een dag om de geboorte van Boeddha in verschillende landen te vieren.

1. van Prins Siddharta De eerste betekenis van Vesak dag is het herdenken van de geboorte van Siddharta Gautama. Prins Sidharta was de zoon van koning Suddhodana en keizerin Ratu Mahamaya. Hij werd in 623 voor Christus in Lumbini Park geboren als een Bodhisattva (toekomstige Boeddha, individu die de Allerhoogste Gelukzaligheid zal bereiken). 

2. Prins Siddharta krijgt grote verlichting De tweede betekenis van Vesak dag is het herdenken van de Grote Verlichting die Prins Siddharta Gautama op 35-jarige leeftijd bereikte. Daarna werd Siddharta Gautama Boeddha in Bodh Gaya toen de Vesak-maand aanbrak.

3. Dood van Gautama Boeddha (Parinibbana) In 543 voor Christus, op 80-jarige leeftijd, blies hij zijn laatste adem uit oftewel bereikte Parinibbana in Kusinara. Alle wezens, godheden en leden van de Sangha wierpen zich neer om hun laatste eer te bewijzen aan de Boeddha. 

Het thema voor de viering van de Vesak dag in 2024 is "Bewustzijn van de diversiteit van nobele, harmonieuze en gelukkige manieren van leven". Hieronder volgen de subthema's die door verschillende boeddhistische religieuze instellingen worden gepromoot. * Sangha Agung Indonesië (SAGIN), "Harmonie is een gids voor het naast elkaar leven in een natie". * Sangha Theravada Indonesië (STI), "Eenheid in verscheidenheid versterken".

 * Indonesian Buddhism Trust (WALUBI), "Om gelukkig te leven als wezens en menselijke wezens, laten we het bewustzijn vergroten dat de Boeddha heeft onderwezen".





Elk boeddhistisch klooster heeft gewoonlijk verschillende tradities of activiteiten die leiden naar Vesak dag. Zo ook in de Paramita Bali Vihara tempel. 

Deze aktiviteiten beginnen al een week voor Vesak dag. De Bali Paramita tempel organiseert een aantal activiteiten zoals fang sheng of dierenmocana, badende Boeddhabeelden en puja api homa. 

Met fang sheng of dierenmocana beginnen de Vesak ceremonies. Fang Sheng of mocana streeft ernaar het ecosysteemevenwicht te behouden. Bij deze ceremonie worden dieren zoals jonggeborene vogels en vissen in hun natuurlijke habitat vrijgelaten. Er wordt gehoopt dat zij zich goed zullen voortplanten, zodat zij niet uitsterven.

Er wordt voor de dieren gebeden voordat ze in de natuur werden vrijgelaten. De hoop is dat ze het heilig licht zullen ontvangen van de Boeddha's, Bodhisattva's en Dharmapala's, zodat ze vrij zullen zijn van lijden en herboren zullen worden in een gelukkige wereld. 

De activiteiten van Bali Paramita Vihara gaan door met het baden van het Boeddhabeeld onder leiding van de acarya (monnik). Het betekent het opruimen van al het slechte karma. 

Vervolgens is er een homa fire puja ceremonie met Yidam Sakyamuni Boeddha onder leiding van Acarya. Deze ceremonie bevat de betekenis van het kruisen van voorouderlijke geesten, dierlijke geesten en anderen, en bevat ook de betekenis van zegeningen voor levende mensen, zoals bidden voor familieleden om voorspoed, gezondheid en harmonie te verkrijgen.

De ceremonieleider (acarya) vraagt om de kracht van de Boeddha's, Bodhisattva's en Dharmapala's om de wensen van de ceremoniedeelnemers die zich hebben aangemeld voor de ceremoniële processie in vervulling te laten gaan. 

Om de reeks ceremonies af te ronden, wordt een sociale dienstverlening uitvoerd in de vorm van het uitdelen van basisvoedselpakketten in de vorm van rijst aan weeshuizen, verpleeghuizen en mensen in nood rond het klooster.



Blijf ons volgen Guus en Marlie🙏

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Feestdagen in Bali

Werkzaamheden met een uitdaging

Eerste dagen met mijn vriendin Sabine